Zeolit – klinoptilolit – prírodný zázrak
12 úžasných zdravotných benefitov Zeolitu
Zachovanie a udržanie imunity patrí medzi priority dobrého zdravia pre každého človeka.
K jedlu by bolo vhodné pristupovať ako k liečebnému procesu. Okrem chuťových vlastností potravín je dobré si všímať aj ich dosah na zdravie.
Dokážu nielen nasýtiť, ale v správnych množstvách a kombináciách aj vyrovnať energiu a celkovo posilniť organizmus.
Pozrite si 19 živín, ktoré zahrejú a posilnia imunitu.
Pór
Táto zelenina s bielym koncom stonky obsahuje množstvo kyseliny listovej – vitamínu B9 (folát alebo folacín) priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru, ale aj pamäť.
Zázvor
Zázvor je skvelým pomocníkom pri boji s kašľom a prechladnutím, posilňuje imunitu. Pomáha telu tráviť a udržuje teplo vnútri. Pôsobenie na telesnú teplotu má na svedomí látka zvaná gingeroly, ktorá tiež pomáha mierniť nevoľnosti všetkého druhu, aj tie v tehotenstve. Zázvoru je dobré sa vyhnúť v prípade problémov so žalúdkom.
Gaštany
Na rozdiel od iných orechov a semien, gaštany majú pomerne málo kalórií a tukov. Sú ale bohaté na minerály, vitamíny a fytonutrienty, vrátane kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu červených krviniek. Gaštany majú blahodarný vplyv na slezinu, obličky a podporujú obeh krvi.
Paštrnák
Táto zelenina má vysokú hladinu draslíka a kyseliny listovej. Draslík znižuje krvný tlak a kyselina listová opäť podporuje krvotvorbu. Paštrnák obsahuje aj vlákninu, ktorá je prospešná pre činnosť čriev, a teda sa pri ňom dobre chudne.
Kurkuma
Hlavná zložka karí korenia má antioxidačné účinky na ľudské telo. Je spájaná aj s liečbou neurologických porúch a s bojom proti rakovine – účinnou látkou je kurkumín. Kurkumín posilňuje imunitu tým, že podporuje protizápalové procesy v tele.
Med
Med pomôže nielen proti nachladnutiu, chrípke, zimnej únave a vyčerpanosti, ale dokáže tiež zahriať. Poctivý med od včelárov obsahuje veľa antioxidantov.
Škorica
Škorica má neuveriteľnú moc rozprúdiť krv a zahriať celé telo. Bráni organizmu pred útokmi vírusov, baktérií a infekcií. Škorica zefektívňuje trávenie, a tým napomáha vylučovať škodlivé látky z tela. Doprajte si ju v horúcom maslovom bourbone.
Sezamové semienka
Sezam je bohatý na železo, ale aj vápnik, zinok, draslík, vitamíny skupiny B a vitamín E. Sezamové semienka sa odporúčajú pri chudokrvnosti, miernia prejavy menopauzy. Zvyšujú obranyschopnosť tela a prospievajú vlasom, nechtom a koži.
Sušené ovocie
Rovnaké množstvo živín ako čerstvé ovocie má aj to sušené. Hoci je znížené množstvo vitamínu C, ostatné látky zostávajú zachované. Takže namiesto sladkostí je prospešnejšie si dopriať sušené ovocie a týmto zdravým maškrtením dodáte telu energiu. Sušené ovocie obsahuje totiž vlákninu, antioxidanty, kyselinu listovú a polyfenolové antioxidanty, ktoré zlepšujú prietok krvi. Vďaka sušenému ovociu je možné znížiť riziko obezity a zlepšiť trávenie.
Šafran
Vzácne korenie na neurologické poruchy. Odporúčaná denná dávka šafranu je maximálne 30 miligramov.
V správnom množstve šafran zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, posilňuje imunitu a je využiteľný aj pri kašli či astme.
Vajíčka
Je prekvapujúce, že vajíčka majú veľký vplyv v prevencii chrípok a prechladnutí. Vďaka vitamínu D posilňujú imunitu a aktivujú účinné látky proti vírusom a baktériám. Vajíčka tiež obsahujú vitamíny A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálnych látok je to vápnik, fosfor, ktorý tiež podporuje zdravie kostí, draslík, železo alebo zinok, ktorý posilňuje imunitu.
Čierne korenie
Korenie podporuje krvný obeh, prekrvuje aj intímne partie a pôsobí ako prírodné afrodiziakum. Prehrieva telo a je vhodné pri nachladnutí. Zahreje sliznice, a tým sa lepšie uvoľnia hlieny pri nádche. Podporuje trávenie a rieši nízky tlak.
Čili
Podobný efekt ako čierne korenie spôsobujú aj chilli papričky. Majú protizápalové účinky, prekrvujú telo a tým pádom aj zahrievajú. Je v nich mangán, horčík, draslík i železo. Sú plné antioxidantov a chránia organizmus pred pôsobením voľných radikálov. V organizme zvyšujú hladinu serotonínu. Odporúčajú sa aj pri prevencii rakoviny prostaty.
Chren
Ďalšou skvelou zeleninou, ktorá pomáha proti nachladnutiu a chrípke, je štipľavý chren. Detoxikuje pečeň, podporuje krvný obeh a podieľa sa na vyplavovaní istých nebezpečných proteínov z krvi.
Strukoviny
Vysoký obsah vlákniny v strukovinách pozitívne ovplyvňujú trávenie. Obsahujú antioxidanty a sú výborné pri prevencii proti nádorovým ochoreniam a vzniku cukrovky II. typu.
Obilninové kaše
Pšeno, pohánka, špalda, ovsené vločky aj ryža dokážu telo dobre prehriať. Dodávajú energiu počas celého dňa a nie sú tak ťažké na žalúdok ako pšenica. Zároveň sú vhodnejšie pre alergikov.
Tepelne upravená zelenina
V lete surová a studená zelenina dokáže telo ochladiť. Uvarená naopak v zime prehreje. Keďže obsahuje veľa minerálov a vitamínov výborne sa hodí ako príloha k mnohým druhom jedál.
Mäso
Pokiaľ mäso, tak radšej hovädzie. Nie je nič lepšie ako si v chladných zimných večeroch uvariť poctivý hovädzí vývar! Hovädzie mäso obsahuje hlavne vitamíny skupiny B a vitamín E, ale aj selén, zinok a železo. Železo je dôležité pri krvotvorbe a krv potom roznáša teplo po celom tele. Hovädzie mäso má vyšší podiel tuku a kalórií, čo opäť prispieva k udržaniu tela v teple.
Mušle
Zaujímavá morská pochúťka v sebe skrýva omega 3-mastné kyseliny a ďalšie prospešné kyseliny. Mušle majú vplyv na správnu funkciu bunkových stien, nervov, imunity, kardiovaskulárneho systému a udržia organizmus v teple.
To je 19 živín, ktoré zahrejú a posilnia imunitu.